MarikaMiettinen

Kannabis

Tässä vaalien alla ollaan puhuttu paljon talouskasvusta, leikkauksista, SOTEsta, alkoholista ja vaikka mistä muusta. Nyt haluaisin vähän kirjoitella siitä, mitä mieltä olen kannabiksen dekriminalisoinnista tai jopa laillistamisesta. Tähän alkuun vielä haluaisin sanoa että tässä ei ole kyse mistään "kannabiksen vapauttamisesta". Kannabishan on nyt vapaata: sitä kasvattaa vapaasti rikolliset, kannabista voi myydä ihan kuka vaan ja kelle vaan ja kannabikseen saatetaan laittaa sekaan mm. hiuslakkaa, sahanpuruja, heinää, murskattuja lääkkeitä ynnä muuta epämukavaa. 

 

Kannabiksen käytön, kotikasvatuksen ja hallussapidon dekriminalisointi vapauttaisi poliisien resursseja tärkeämpiin hommiin kuin hippien jahtaamiseen. Tällä hetkellä kiinnijääminen syrjäyttää ihmisiä ja se ei ole oikein. 

 

Jos minulta kysyttäisiin, niin olisin valmis laillistamaan kannabiksen kasvatuksen, jalostamisen, hallussapidon, myynnin ja käytön. Tämä malli toisi uusia työpaikkoja, toisi verorahoja valtiolle ja lisäisi talouskasvua. Se jääköön myöhemmin päätettäväksi sallittaisiinko kannabiksen myynti turisteille. Turismi toki auttaisi hotelli- ja ravintola-alaa kasvamaan ja toisi sinne lisää työpaikkoja. 

 

Monet sanovat että eivät verorahoillaan halua kustantaa päihdeongelmaisten hoitoa, mutta niin kauan kun kannabis on laitonta ja syrjäytetyt hipit eivät saa töitä niin sellaiset Suomen kansalaiset jotka kannabista eivät käytä maksavat ongelmakäyttäjien hoidot ja elämisen. Kannabiksen laillisesta myynnistä saatuja verotuloja voitaisiin ohjata päihdeongelmaisten hoitoihin ja päihdevalistuksen päivittämiseen. Esimerkiksi Alankomaissa kannabiksen myynnistä valtio saa vuosittain noin 400 miljoonaa euroa verotuloja. Coloradossa uusia verotuloja kannabiksen laillistamisen myötä tuli 44 miljoonaa dollaria (lääkekannabis mukaan luettuna verotuloja tuli joku 70+ miljoonaa dollaria), mutta ilmeisesti siellä on ollut ongelmana se, että laillinen kannabis on kalliimpaa kuin katukannabis. Toki rikollisuus on lähtenyt laskuun Coloradossa, ja se on mielestäni yksi erittäin tärkeä asia mikä pitää ottaa huomioon tässä koko kannabiskeskustelussa. Kannabiksen laillisesta myynnistä saatavia verorahoja voitaisiin käyttää myös esimerkiksi lääkekannabiksen mahdollisuuksien tutkimiseen, ja muutenkin kannabistutkimuksiin. 

 

Toki olen seurannut Suomen kannabismeininkiä vasta muutaman vuoden, mutta jo tässä ajassa olen kuullut vaikka mitä ihmeellistä. Tiesittekö esimerkiksi että on sellaisia ihmisiä ketkä käyvät varastamassa kannabiskasvit toisten kotoa? Sellaista tapahtuu ympäri Suomea. Porttiteoriasta puhutaan paljon, mutta kysehän on nyt lähinnä siitä että monesti samat tyypit ketkä myy kannabista myyvät myös vaarallisempia huumeita. Joillain alueilla Suomessa homma on oikeasti rikollisjengien käsissä ja he säätelevät sitä kuinka paljon kannabista liikkuu. Joskus sitten koitetaan myydä muitakin huumeita ja kannabiksen kohdalla myydään "eioota". Hämärämiesten myynnissä on sekin ongelma, että he eivät tarkista henkkareita. Kuka tahansa saa huumeita jos vaan tietää mistä kysellä. Nuorten voi olla vielä houkuttelevaa lähteä jengitoimintaan mukaan jos tuntee itsensä koulussa ulkopuoliseksi ja he voivat nähdä laittomien päihteiden myynnin helppona tapana hankkia rahaa, varsinkin tälläisenä aikana kun työttömyys on nousussa ja luotto päättäjiin on hiipumassa. 

 

"Ajatelkaa lapsia!" sanotaan usein kun on kyse päihteistä. No ajatellaanpas lapsia. Onko oikein että heidän on helppoa saada kadulta huumeita? Onko oikein että jos vanhemmat jäävät kiinni pilvenpoltosta niin lapset huostaanotetaan? Onko oikein että aktivistien lapsia huostaanotetaan? Onko oikein että nuori potkitaan koulusta ulos ja menettää työpaikkansa ja jopa asuntonsa kasvin takia? Onko oikein että monet vanhemmat kääntävät selkänsä syrjäytetyille lapsilleen? Onko se oikein että annetaan rikollisten viedä rahat samalla kun Suomi ja sen kansa kärsii? Siinä vähän mietittävää. 

 

Se kannattaa myös muistaa, että poliisi ja terveydenhuollon ammattilainen näkee työssään lähinnä niitä keille päihteet ovat ongelma. Monet myös sanovat ettei Suomeen tarvita uusia päihteitä. Herää pahvi, kannabis on jo täällä eikä siitä päästä eroon kieltämällä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MarikaMiettinen kuva
Marika Miettinen

Ehkä ulkokasvatukseen olis hyvä tehdä myös säännöt että voitais suojella pupuja sun muita kannabisövereiltä. Gerbiilitkin on hyvä pitää pois kannabiskasveista.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

No joo, siis tuo kannabisjänikset on ehkä pölöin argumentti ikinä tässä keskustelussa. Huomaa, että alkavat pätevät perustelut vastaanhankaajilta olla lopussa.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Porttiteoriasta puhutaan paljon, mutta kysehän on nyt lähinnä siitä että monesti samat tyypit ketkä myy kannabista myyvät myös vaarallisempia huumeita."

Ei varmasti pidä paikkaansa. Tutkimusten mukaan suurin osa Suomen kannabismarkkinoista on kotikasvatuksen varassa. Tyypillinen kannabiksen levittäjä on kasvattaja, joka jakelee sitä lähipiirilleen.

Ei pidä tehdä väärää päättelyä. Varmaankin on totta, että ne jotka yleensä myyvät muita huumeita, myyvät useimmiten myös kannabista. Kannabismarkkinat ja muiden huumeiden markkinat ovat kuitenkin Suomessa laajemmassa kontekstissa eriytyneitä. Porttiteoria ei pidä edes tässä mielessä paikkaansa.

Käyttäjän MarikaMiettinen kuva
Marika Miettinen

Toki suurin osa Suomalaisesta kannabiksesta leviää kasvattajalta lähipiirille, mutta on niitäkin ketkä ostaa kannabista suuria määriä tutuilta kasvattajilta ja siinä samassa myy muitakin aineita, tommoset ihmiset tietää mistä saa ja mitä ja kuka tutuista vetää mitä. Kannabiksen laittomuus tekee sen, että sitä ei välttämättä ole ihan aina saatavilla ja sitten kokeillaan helposti jotain muuta. Yks juttu millä mä lähtisin tätä tilannetta parantamaan on päihdevalistuksen päivittäminen pelottelusta faktoihin ja yksipuolisen puheen sijasta nuoret vois keskustella valistusta tekevän aikuisen kanssa avoimesti. Ite oon lukenu monista eri aineista monesta eri lähteestä ja suurin kysymys mitä on noussu pintaan on se, että miksi ihmeessä joku laittaisi kehoonsa ainetta mihin voi mahdollisesti kuolla? Tai sellaista mikä aiheuttaa vakavan riippuvuuden. Noh, kaikkea ei taida voida ymmärtää, mutta jotain on tehtävä että saatais päihdeasiat kuntoon Suomessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ihan hyvä kirjoitus.

Laitan tänne kauan sitten kirjoittamani kommentin Kari Kilpiön blogikirjoitukseen, missä hän tietämättömänä luuli viinan olevan vaarattomampi kuin kannabis.

Ole hyvä:

--------------------
ALKOHOLI

+ Laillinen
+ Mukavuus hetken ajan
+ Estot vapautuvat tiettyyn rajaan asti
+ Munauksista voidaan syytellä aina vain alkoholin piikkiin

ALKOHOLIN TOINEN PUOLI

- Kankkunen
- Riidankylväjä
- Väkivaltaisuussekoilua koko lähipiirille ja muille ihmisille, rikoksia
- Väpinä, josko korjaussarja auttaisi...
- Väpinä, josko toinen korjaussetti auttaisi...
- Väpinä, missähän niitä huumeita saa?
- Vibraattorisängystä säästyi pitkä penni, koko ruumis värisee
- Rahat loppu, arvokkaita pikkuesineitä pitää varastella kaniin vientiä varten
- Tuhoaa aivosolut yms, tuhoaa koko ihmisen rikollisuuden tiellä

MARIHUANA

- Laiton
- Propagandavalheita vastoin virallisia tutkimustietoja, jotka eivät tue niitä valheita
- Syrjäytymiset johtuen lainsäädännöistä ja järjettömistä seurauksista pikkukokeiluista
- Laiskistaa ihmistä hitusen tietyn ajan
- Voi johtaa rikollisuuden tielle sokealla uskolla

MARIHUANAN TOINEN PUOLI

+ Rentouttaa, ei kankkusia koskaan
+ Estot vapautuvat hyvin
+ Mukavia turistaan eikä tietoakaan riidankylväjästä
+ Ketään ei vahingoiteta koska siihen ei ole tarvetta ja näin rikoksia ei synny
+ Ei väpinöitä, rento olo
+ Edelleen ei väpinöitä, ei tarvetta pössytellä lisää
+ Korjaa lihassäryt yms. hittoon ja jestas, kun on niin uudistunut tunne
+ Rahaa on ja kaikki maksut ajallaan eikä tarvetta alkaa ryöstelemään
+ Ei tuhoa aivosoluja yms, suojelee ihmistä eikä pane rikollisuuden tielle
+ Jne
+ Taas jne
+ Taaskin taas jne
+ Vielä jne
+ Tästähän voisi keksiä tuotteitakin jne
+ Tähän lisää plussia jne

TAUSTAA ALKOHOLISTA

Alkoholissa meillä on jo pitkä historia ja alkoholin kieltolaki oli surullinen tapahtuma, mikä johti silloin salakuljettajien kultaiseen aikaan tienata rahaa ja panna velkojia uhkailemaan niitä ihmisiä, jotka joistakin syistä tai toisista eivät voineet maksaa tai toimittaa.

Poliisikin yritti aikoinaan hillitä salakuljetuksia kaikin tavoin ja aseet tulivat mukaan kuvioihin. Poliisi oli lopulta voimaton alkoholin salakuljettajien kanssa taisteluissa, että alkoholin kieltolaki kumottiin kansanäänestyksellä ja näin sitten saatiin salakuljettajien kultainen kausi päättymään, koska ei ollut enää markkinoita ja viinaa sai ostaa laillisesti ja sitä myötä rikollisuudet vähenivät huomattavasti sekä ihmishenkiä säästyi paljon.

Olen lukenut sukulaiseni kirjoittaman kirjan, jossa oli pala historiaa siitä, kuinka isä oli sotkeutunut salakuljettajien piiriin rahapulan vuoksi ja epätoivoisesti oli yrittänyt päästä siitä piiristä irti, kunnes lopulta tuli poliisit kuvioihin. Hyvä ettei koko talo ole palanut jossain vaiheessa kellarissa olleen valtavan pirtulastin vuoksi, kun siellä kärysi vähän liiankin vahvaa ainetta ilmassa. Tässä tapauksessa kaikki meni lopulta hyvin vaikka vaaratilanteita oli vielä jälkeenpäin.

Nykyään alkoholia tarvitaan seurustelumielessä ja siinä on myös toinen huono puoli, että kaikille ihmisille aina tulee tilanteita, että on pakko vaikeissa tilanteissa vähän karata todellisuudesta ottamalla hurmejuomaa ja usein ihminen on tyhmä, että jos ei kykene vaikeita tilanteita purkamaan niin sille juomisen tielle jääkin koukkuun ja siitä irtautuminen onkin sitten vaikeampaa.

Jos ihmisillä olisi kaikki asiat hyvin eikä ole isoja ongelmia, niin tarvitseeko ihminen juoda itsensä rappiokuntoon? Ei tietenkään. Pitää silti muistaa, että ihmisellä on oikeus päättää mitä tekee omalla elämällään ja päätöksillään, siihen ei kukaan voi alkaa puuttumaan ellei ihminen ole vaaraksi muille tai itselleen.

TAUSTAA MARIHUANASTA

Kautta historian on aina ollut tämä luonnonmukainen kasvi olemassa ilman mitään ihmisen lisäämiä aineita. On ollut hamppupapereita, hamppuvaatteita, kankaita, laukkuja, hamppuköysiä jollaisia on nähty toisen maailmansodan aikoihin poikkeuksena amerikkalaisten sotilaiden varusteissa olleita hampusta tehtyjä.

Tämä kannabiksen demonisointi johtui teollisuusalojen pohatoista ja erityisesti puuvillateollisuudesta. Ne näkivät kasvin olevan uhka heidän tehtailleen, koska se oli monta kertaa kestävämpi kankaina, vaatteina ja sille nähtiin monia potentiaalisia erilaisten tuotteiden kehittämiseen. Vain oman rahan ahneudesta ja halu säilyttää valta markkinoilla johti siihen, että piti alkaa rakentelemaan propagandistisia materiaaleja ja leivottiin poliitikkoja rahalla sekä luvattiin hyviä virkoja ja eläkepäiviä, jos nämä saattaisivat kokonaan marihuanakasvin laittomaksi lainsäädännöllä. Vai miten sitten Amerikan perustuslaki on hampusta tehty? Amerikan luullaan olevan demokratia, mutta se ei ole sinne päinkään vaan se on polykratia (vrt. hyvävelijärjestelmä).

Taistelu marihuanaa vastaan on kestänyt monia vuosikymmeniä ja nyt näyttää siltä, että sota on hävitty ja voimattomina on pakko sallia marihuana, koska vain siten voidaan estää rikollisjärjestöjen tienestit markkinoilta.

Kuvitellaan seuraava tilanne:

Tapaat jonkun uuden tuttavuuden, tämä uusi kaveri on itse asiassa satunnainen diileri ja tämä nimeltä Dille alkaa kertomaan marihuanasta ja tästä innostuneena haluaisit kokeilla. Dille tarjoaa sinulle ensimmäisen ilmaiseksi ja kertoo vakuuttavasti kuinka tämä marihuana ei koukuta (Tottakai, fakta-asia) ja kuinka siitä tulee eufoorinen olo ja sen jälkeen onkin parempi olotila kuin uudistuneena. Sitten sinä onneton menet parin kuukauden kuluttua kysymään Dilleltä uutta mariannosta ja Dille sanoo, että ne on loppu mutta ehdottaa toista kovempaa ainetta. Epäröit mutta luotat Dilleen kun hän sanoo, ettei hän ole tähänkään aineeseen koukussa (Valhetta, Dille ei ole käyttänyt sitä koskaan, koska tietää sen koukuttavaksi). Näin siitä lähtee tämä propagandistinen porttiteoria, koska aina voidaan marihuanaan sekoittaa jotain muuta paskaa ja et ikinä voi olla täysin varma mitä saat käsiisi, jos ei ole aikaisempia kokemuksia puhtaasta tavarasta.

Miksi tämä on mahdollista, koska diilerin odotetaan saavan asiakaskuntia ja samalla pitäisi saada rikollisjärjestöille arvokkaita tavaroita huumeiden lisäksi, niin silloin rahaa tulee monta kertaa suuremmaksi niiden riippuvaisten asiakkaiden avulla ja nämä pulassa olevat asiakkaat eivät kykene hakemaan apua siksi, että pieni kokeilu on johtanut heidät tähän tilanteeseen ja kokeilusta on seuraamuksia rikollisuuteen sekä seurauksia mitä menetetään kuten työpaikan, opiskelun, yms.

Poistamalla tuon marihuanan huumausaineluokituksesta lailliseksi kitkemme rikollisjärjestöjen varman ja helpon tienestin sekä samalla vaikeutamme heidän yrityksiä tarjota jotain muuta huumeita, jotka eivät varmasti iso osa ihmisistä ottaisikaan, koska se on ihmisen tuottamaa ainetta eikä peräisin luonnosta ja luonnollisesti. Näin kitkemällä tuhoamme heidän bisneksiään. Jatkamalla kieltoa annamme avoimen markkinan rikollisjärjestöille jatkuvasti siihen puuttumatta ja tämä marihuana on varmin keino saada rahaa nopeasti niille.

Muistetaan silti, että ihminen päättää mitä elämällään ja päätöksillään tekee, niin hän ostaa marihuanan laillisesta paikasta luottaen sen laatuun ja että se on aito tuote ilman epävarmuuksia, samalla valtio sekä yritykset saisi lisätienestejä eikä ne rahat päädy rikollisten käsiin.

Mieluummin itse kasvattaisin, koska siten minä tietäisin paremmin, että vain minä itse olen ne kasvattanut ja itse sitä käyttäisin enkä antaisi kenellekään.

Kotiviinejä olen tehnyt monta kertaa ja käyttänyt niitä vain itselleni ja vierailleni kylässä ja ne ovat kehuneet viinieni makuja mutta en antanut heille sitä valmistustapaani, koska olen tehnyt sen vaivalla keräämilläni tiedoilla sekä kokeillullani ja sitä paitsi heillä ei ole kokemusta niin ihan varmasti tullaan tekemään jotain väärin ja sitä vastuuta en halua ottaa.

Ihminen on sen verran outo otus, että kenelläkään ei ole oikeutta alkaa sanelemaan hänelle miten hänen pitää elää ja mitä käyttää. Ihminen voi tehdä päätöksillään niin kauan kunhan ei ole toisille vaaraksi eikä itselleen.

Linkkejä en ole viitsinyt laitella kun olen lukenut satoja tutkimuksia ja satoja erilaisia tapahtumia silmät täyteen.
---------------

Käyttäjän MarikaMiettinen kuva
Marika Miettinen

Erittäin hyvä teksti, eipä mulla ainakaan oo tässä vaiheessa aamua mitään lisättävää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Oho, kommenttien ennakkotarkastus on päällä? Piraattipuolueen henkeen kuuluu sananvapaus ja mielipiteen ilmaisuvapaus ja kommentin kirjoittajalla on vastuu kirjoituksestaan. Tätä ei tarvitse julkaista, ajattelin huomauttaa asiasta. En minä eikä tietääkseni muukaan puolueessa ennakkotarkista lainkaan.

Käyttäjän MarikaMiettinen kuva
Marika Miettinen

Tämä nyt oli lähinnä siksi, että oon ihan liian itsekriittinen omien kirjoituksieni kohdalla ja koska oon seurannu kommentointia uudessasuomessa jonkun verran niin halusin vähän kattoa että millaista päänaukomista ja trollailua tulee.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Vapauttamisessa on ongelmansa, mutta siirtyisivät nyt edes systeemiin jossa käyttäjää ei rangaista kuten laittomien alkoholijuomienkin kanssa, jotteivät esim. nuoret kansalaiset joudu profiloinnin ja mielivallan politiikan uhreiksi myöhemmässä elämässä. Tämä vasta kasvattaisikin työttömyyslukuja (vaikkapa 1/5 ammattikorkean suorittaneista). Mikäli hyvinvointiyhteiskuntaa aiotaan edes jatkossa ylläpitää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

En ota kantaa siihen, kuinka yhteiskunnallisesti tärkeää on tai ei ole saada nuppinsa sekaisin mahdollisimman monella eri tavalla.

Mitä tulee kannabiksen vaikutuksesta ihmisen keskushermostoon, lääketieteellinen näyttö haitoista on varsin vahva etenkin nuorilla henkilöillä, joiden aivojen kehitys on vielä keskeneräistä. Mikäli henkilöllä on tietämättään geneettistä alttiutta sairastua skitsofreniaan, kannabis voi johtaa oireisen sairauden puhkeamiseen. Juuri tälläkin hetkellä maamme psykiatrisilla osastoilla hoidetaan henkilöitä, joiden sairaalahoidon tarve on yhteydessä kannabiksen käyttöön.

Edes se kuuluisa hyvinvointivaltio ei voi korjata itse pilattujen aivojen toimintaa, tehtiinpä tuhotyö millä aineella tahansa. Näillä nykyisillä on vain pärjättävä elämänsä loppuun saakka, vaikka ne alkaisivat tehdä tepposia.

Kokemuksesta tiedän varsin hyvin, ettei mielekkäälle keskustelulle ole edellytyksiä "kannabisuskovaisten" kanssa, enkä lähde loputtomaan väittelyyn. Siksi ehdotankin, että ette usko minua, vaan niitä, jotka tutkivat asiaa tieteellisesti.

Suosittelen tekemään hakuja sanalla "cannabis" esimerkiksi seuraavissa, tieteellisesti arvostetuissa julkaisuissa, ja lukemaan tutkimusartikkelien maksuttomat tiivistelmät:

American Journal of Psychiatry http://ajp.psychiatryonline.org/
British Medical Journal http://www.bmj.com/thebmj
British Journal of Psychiatry http://bjp.rcpsych.org/

Artikkelit toki sisältävät tietoja myös kannabiksen lääkkeellisestä käytöstä.

Käyttäjän MarikaMiettinen kuva
Marika Miettinen

Mielestäni mainitsin kyllä että olen sitä mieltä ettei alaikäisten pitäisi käyttää kannabista, mutta ehkä en tehnyt sitä tarpeeksi selvästi. Nuorten ei muutenkaan pitäisi käyttää mitään päihteitä, mutta silti he käyttävät niitä. Pitäisikö suoraan vaan kieltää kaikki mikä on nuorille tai lapsille vaaraksi? Kieltolaissa on vaan se huono puoli että se lisää rikollisuutta ja aiheuttaa päihteiden käyttäjien syrjäyttämistä. Kieltolaista hyötyvät rikolliset. Valtio menettää rahaa kun kansalaisten rahat virtaavat laittomille markkinoille, poliisien työhön kuluu aikaa ja verovaroja, oikeudenkäynteihin kuluu aikaa ja verorahoja, vankilatuomioihin kuluu verorahoja ja vieroitushoitoihin kuluu verorahoja. Jos kannabis olisi laillista ja valtio saisi siitä verotuloja, niin niitä rahoja voitaisiin ohjata esimerkiksi noihin vieroituksiin ja päihdevalistukseen. Valistus tulisi toki uusia, itellä ei oo kauheasti muita muistikuvia kouluaikaisista valistuksista kuin että huumeisiin kuolee tai vähintäänkin ulkonäkö kärsii sen verran ettei semmosta naamaa kukaan kattele.

Enkä myöskään ymmärrä miksi pitää aina vetää nuoret ja lapset mukaan kun puhutaan siitä että kannabis pitäisi laillistaa aikuisille. Kukaan järkevä aikuinen ei tarjoa, välitä eikä suosittele alaikäiselle päihteitä. Ite ainakin kerron nuorille ettei kannata käyttää mitään ennenkuin on täysi-ikäinen ja oikeasti perehtynyt asiaan.

Tässä nyt vähän googlailin kannabista ja aivosoluja ja ainakin joidenkin tutkimusten mukaan CBD lisäisi aivosolujen kasvamista. http://journals.cambridge.org/action/displayAbstra...

Itteeni kiinnostaa erityisesti tutkimukset missä tulokseksi ollaan saatu että THC tuhoaisi syöpäsoluja. Toivottavasti en ikinä syöpään sairastu, mutta jos niin joskus käy niin olisin ihan mielelläni koekaniinina kannabishoidoille.

Kannabiksen vaikutus alzheimerin tautiin kiinnostaa myös, sillä sitä on meillä suvussa ja olen nähnyt mihin kuntoon ihminen siitä menee, enkä ainakaan ite haluaisi ikinä "elää" sillä tavalla. En tosiaan tiedä voiko sitä sanoa elämiseksi kun ei oikein tiedä mitä ympärillä tapahtuu ja miksi.

Kannabiksen käytön suhteen suosittelisin myös sitä, että jos käyttää niin kohtuus kaikessa. Itellä ei ainakaan oo mitään halua olla pilvessä aamusta iltaan, se olis ihan turhaa. Kannabiksen laillistaminen tekis myös sen että ne ihmiset keille kannabis aiheuttaa ongelmia sais apua helpommin ilman että leimaantuis narkkariksi. Tuo leima voi vaikeuttaa lääkkeiden saantia sellaisessa tilanteessa jossa lääke voisi auttaa, mutta lääkäri päättää ettei potilaalle voi sellaista määrätä koska on joskus käyttänyt kannabista. Vaikka ei olisi ongelmakäyttäjä ollut missään vaiheessa niin silti on mahdollista ettei jossain tilanteessa saa hoitoa jos on mennyt lääkärille sanomaan että on vaikka kokeillut kannabista tai että käyttää satunnaisesti.

Toki kaikki päihteet saattavat aiheuttaa käyttäjälleen ongelmia, mutta monesti on kyse pienestä ryhmästä eikä kaikista käyttäjistä (nyt siis puhun aikuisista, nuorten ei edelleenkään pidä käyttää mitään päihteitä, ei edes kofeiinia).

Itse haluaisin kannabiksen laillistuvan, koska se rentouttaa mukavasti, lisää taiteellisuutta, musiikki kuulostaa hyvältä, ja nukun paljon paremmin. Yleensä minusta tulee normaalia puheliaampi ja sosiaalisempi ja siten on helpompi tutustua uusiin ihmisiin.

Itsekään en tykkää väitellä turhaan. Olin joskus erittäin kannabisvastainen ja suutuin eräälle poikakaverilleni joka kertoi kokeilleensa kannabista kotibileissä, mutta olen sitä mieltä että on ihan ok muuttaa mielipidettään kun saa uutta tietoa. Toki pelkkään yhteen lähteeseen luottaminen on typerää, ja siksi olenkin koittanut lukea kannabisaiheisia uutisia ja tutkimuksia monesta eri lähteestä, ja ainakin tällä hetkellä olen sitä mieltä että sen laillistaminen voisi tehdä Suomelle ihan hyvää.

Käyttäjän MarikaMiettinen kuva
Marika Miettinen

Se piti vielä lisätä että kaikki ei sovi kaikille. Päihteiden sekakäyttöä en suosittele (ja uusia päihteitä ei todellakaan kannata kokeilla jos on jo päihtynyt). Kohtuus kaikessa ja järki käteen. Toisille sopii absolutismi.

Isto Auresmaa

"Mitä tulee kannabiksen vaikutuksesta ihmisen keskushermostoon, lääketieteellinen näyttö haitoista on varsin vahva etenkin nuorilla henkilöillä, joiden aivojen kehitys on vielä keskeneräistä. Mikäli henkilöllä on tietämättään geneettistä alttiutta sairastua skitsofreniaan, kannabis voi johtaa oireisen sairauden puhkeamiseen"

Tosin on olemassa tutkimuksia, esimerkiksi eräs uusiseelantilainen tutkimus, jonka mukaan kannabiksella ei ole minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteen. Ainoa negatiivinen haitta oli ien terveys, jonka pystyy sivuuttamaan vaporisoimalla, ja joillakin sanamuistin heikentyminen.

Todennäköisesti alkoholi nuorena on paljon haitalliempaa kuin kannabis. Se ei kuitenkaan tarkoita, että alaikäiset voivat tai saisivat pössytellä... Alaikäisten pössyttelyyn saisi valvontaa lisää, jos laillistettaisiin kannabis, jolloin saataisiin myynti valvonnan pariin.

Lisäksi Yhdysvalloissa, Coloradossa, ja myös luultavasti Kaliforniassa on havaittu se, että skitsofrenian määrä ei ole kasvanut vaikka kannabista käytetään enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Ja kannabispsykoosiin sairastuneiden määrä on hyvin minimaalinen, toki kannabis saattaa aiheuttaa joillakin huonoa oloa tai ahdistusta, mikä saattaa olla liittyneenä ennoidikannabioidisysteemin poikkeavuuteen. Kuinka moni on sairastanut alkoholipsykoosiin? Saati kuinka moni on kokenut ns. liskojen yön? Varmasti aika todella moni...

Toimituksen poiminnat